Chomón, màgia, pocions i fades

Dijous 2 de Maig a les 22h

Preu: Gratuita
Qui és Segundo de Chomón?

Segundo de Chomón

Segundo de Chomón és una figura fonamental dels primers anys de la història del cinema. Nascut a Teruel, va iniciar la seva trajectòria a Barcelona, on l’any 1902 acoloria fotograma a fotograma una còpia de la pel·lícula Barbe bleu, de Georges Méliès, i rodant reportatges sobre diferents indrets de Catalunya. El 1905 es trasllada a París, on esdevé en un dels tècnics més importants de la productora Pathé. Malgrat aquesta trajectòria, sovint ha estat una figura oblidada.

Chomón va contribuir a la consolidació d’una forma d’entendre el llenguatge cinematogràfic lligat a la màgia i a la fantasia: bruixots, transformacions inversemblants, acròbates, animals estranys, aparicions sobtades i substitucions meravelloses, personatges exòtics, llegendes demoníaques, contes infantils, móns d’una imaginació desbocada. Chomón aconseguirà integrar tot aquest món fascinant en els primers estadis de la narració cinematogràfica.


Sinopsi

Aquesta projecció forma part de les anomenades “Sessions de Filmoteca”, que són uns Materials cedits per La Filmoteca de Catalunya i que comptaran amb Anna Reixach com a explicadora de pel·lícula, figura present a la projecció de pel·lícules mudes fins a aproximadament 1910, això vol dir que durant la projecció dels curts ens anirà narrant el que apareix en pantalla.

Es tracta d'un recull de vuit films amb elements màgics que neixen de l’eterna dualitat del bé i el mal. Van rodar-se entre 1902 i 1908, quan el gènere de fantasmagories era molt popular i valorat. Hi trobem un munt d’ésser mítics: des de les fades que reparteixen flors primaverals i les fades serpentines, fins els terrors demoníacs, tot passant per comèdies embruixades, móns submarins i disbauxes d’esquelets sense sentit. Chomón en va ser en tots l’especialista de trucatges encara que només en dirigís quatre, perquè Ferdinand Zecca i Albert Capellani són els directors de la resta.

·    La fée printemps
·    L’antre de la sorciere
·    La légende du Fantôme
·    Le pied du mouton
·    Le pêcheur de perles
·    La maison ensorcelée
·    Le spectre rouge
·    Création de la serpentine

Durada: 62 minuts / Muda